Asielzoekers kunnen bij de scouts terecht

20120702 - HEMPTINNE, BELGIUM: Illustration picture shows the scouts during a visit to the camping site of the scouts youth movement Sint-Joris of Gent, Monday 02 July 2012, in Hemptinne. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Scouts en Gidsen Vlaanderen gaat 352 opvangplaatsen voor asielzoekers aanbieden. Ze stellen daarvoor vier jeugdverblijven open op vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). «We doen dit om humanitaire redenen», klinkt het.

Francken gaat in totaal 3.547 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers openen. Het pakket maakt deel uit van het kerstakkoord van de regering. Het gaat om plaatsen in de centra van de overheidsdienst Fedasil, het Rode Kruis, andere ngo’s en nog eens vele duizenden plekken in appartementen en huizen bij de OCMW’s van de gemeenten. In de lijst met nieuwe opvang staan enkele opvallende locaties. Er komen bijvoorbeeld telkens 186 plekken bij de scouts in Herentals en Zedelgem. Die 352 plekken dienen als pure noodopvang en mogen hooguit een week gebruikt worden.

«Enkele dagen geleden heeft men ons de vraag gesteld en we willen dit om humanitaire redenen doen», zegt woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel. «Kinderen en kwetsbare mensen zitten in een een noodsituatie en die willen we helpen, los van elk politiek standpunt.»

Kort en tijdelijk verblijf

De scouts beschikt over acht goed uitgeruste jeugdverblijven, samen met Fedasil werd uitgezocht welke daarvoor het best geschikt zijn. De twee grootste verblijven, De Brink (Herentals) en Merkenveld (Loppem), beschikken allebei over meer dan honderd slaapplaatsen en zullen zo snel mogelijk ingezet worden. De twee kleinere, Moerkensheide (De Pinte) en De Kluis (Sint-Joris-Weert), hebben een capaciteit die lager is dan honderd en worden daarom achter de hand gehouden.

Scouts en Gidsen Vlaanderen benadrukt dat het om een kort en tijdelijk verblijf gaat, met Fedasil werd een contract tot eind januari afgesloten. Ook worden geen boekingen geannuleerd en groepen die op die locaties activiteiten planden, moeten ook niet vrezen voor een verminderd comfort, zegt Van Reusel.

Op termijn zijn de kinderen ook welkom in de werking van de scoutsgroepen. «We willen daaraan ook tegemoet komen, bijvoorbeeld bij het lidgeld maar ook bij de communicatie naar ouders en de achterban», klinkt het nog bij de scouts.