Trialbiker trotseert daken en… springt dan in zee

Danny MacAskill heeft weer een nieuwe stunt op zijn palmares: afdalen van de top van de Canarische eilanden tot aan zee… langs de daken.

Een onwankelbaar evenwicht. Dat moet het geheim zijn van trialbiker Danny MacAskill. In zijn nieuwste video ‘Cascadia’ springt de 29-jarige Brit op Gran Canaria van dak naar dak en over smalle muurtjes, zonder echt onder de indruk te lijken van de leegte onder hem. Alsof het om een kuiltje in de weg gaat.

«Ik wou een video maken op een mooie plek, vol kleuren. Er moesten ook platte daken zijn om van het ene naar het andere te kunnen jumpen», vertelt Danny MacAskill. De Canarische eilanden waren een logische keuze. «Alles ging heel eenvoudig. De mensen waren super gastvrij. We gingen van deur tot deur om te vragen of we over hun dak mochten rijden… Ik denk dat het gelijk waar op de wereld veel moeilijker zou geweest zijn.»

Het draaien van ‘Cascadia’ duurde twee weken. Het team begon bovenop de heuvel, zodat Danny ruim de tijd had om te denken aan een mooie finale. «We hebben een springplank gebouwd aan de rand van het water. Ik heb een aanloopje genomen en ben met een salto in zee beland. Eerst wou ik van een 28 meter hoog dak springen, maar het water was niet diep genoeg. Die scène draaiden we op de laatste dag. Ik mocht dus geen fouten maken!» En toch maakte de trialbiker er een kleintje, tijdens zijn salto. «Ik ben een beetje letterlijk op mijn gezicht gegaan in het water. Maar het ziet er cool uit in de video!»

De discipline van Danny MacAskill heet street trial. Eigenlijk gaat het om klassieke trial op een stadsparcours, en dus vaak om heel smalle muurtjes. De enige moeilijkheid volgens de atleet? «Niet vallen!» Zo eenvoudig kan het zijn…