Dertigers krijgen slimmere kinderen

Vrouwen die na hun dertigste bevallen, zullen slimmere en gezondere kinderen krijgen. Dat blijkt uit een studie van London School of Economics.

«Een slimme meid krijgt haar kinderen op tijd», luidt het spreekwoord, maar dat klopt volgens de nieuwe studie niet.

De Londense onderzoekers analyseerden data van 18.000 Britse kinderen om na te gaan welke impact de leeftijd van de moeder op de ontwikkeling van het kind heeft. Kinderen van moeders in hun dertiger jaren waren slimmer en scoorden beter op de cognitieve testen dan kinderen wiens moeder bij de geboorte in de twintig of veertig was.

«Moeders die in de dertig zijn als ze van hun eerste kind bevallen, hebben waarschijnlijk een hoger diploma, verdienen meer geld, hebben grotere kans op een stabiele relatie, leven gezonder, zoeken sneller prenatale zorg en hebben hun zwangerschap vaker gepland», vertelt onderzoeker Alice Goisis aan The Times.

Moeders die ouder zijn dan veertig, geven hun kinderen dan weer meer borstvoeding, lezen vaker verhaaltjes voor en roken minder, maar hebben grotere kans op kinderen met overgewicht. Dat zou volgens de onderzoekers te verklaren zijn omdat deze vrouwen minder met hun kinderen spelen dan jongere moeders.