Daarom maak je zoveel ruzie met je familie tijdens de feestdagen

Als we zeemzoete reclamefilmpjes en ‘Eind goed al goed’-Hollywoodfilms moeten geloven, beleven we de feestdagen in peis en vree met de familie. In werkelijkheid zijn kerst en nieuwjaar niet de gezelligste periode van het jaar, maar is de spanning te snijden en vliegen de verwijten heen en weer over de kerstkalkoen. 

“De feestdagen zijn voor veel families geen gemakkelijke tijd”, vertelt professor Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut aan de KU Leuven, aan het Laatste Nieuws. Het huis moet niet alleen kraaknet zijn, er moeten ook cadeautjes onder de kerstboom liggen en het kerstdiner moet pico bello in orde zijn. Daarbovenop komen ook je minst favoriete familieleden over de vloer. “Die verplichte ontmoetingen zorgen voor heel wat spanningen en frustraties.”

Oorzaak

Reden daarvoor is volgens wetenschappers het feit dat familieden sterk op elkaar lijken. Daardoor vallen de kleine verschillen extra hard op, waar we ons na een tijdje aan gaan irriteren. Ook heeft onderzoek aangetoond dat we ons extra spiegelen aan onze broers en zussen, oftewel de personen waar je de meeste conflicten had tijdens je jeugd. Vooral mensen die hun familie niet vaak zien, zullen oude rivaliteit en vroegere ruzies weer opduikelen.

Als je visite een paar uur duurt, onstaan er niet noodzakelijk problemen. Maar met kerst zit je meestal uren aan een stuk binnen opgesloten, en dat verschillende dagen achter elkaar. Tegelijkertijd vloeit de alcohol en doe je je tegoed aan een overdosis suiker. Het is dan geen verrassing dat veel familiefeesten eindigen in een discussie.

Oplossing

De enige oplossing is volgens De Wachter even op je tanden bijten. “De feestdagen zijn echt niet het moment om problemen binnen de familie op te lossen. Ik zie het als een soort wapenstilstand, een sperperiode voor de familie. Probeer het vredelievend te houden en confrontatie uit de weg gaan tot pakweg Driekoningen aanbreekt. Als je maar een keer per jaar op je tanden bijt, doe het dan tijdens de feestdagen. De rest van het jaar is er altijd nog tijd genoeg om alles uit te praten.”