Ziekteverzuim nooit eerder zo hoog

Zieke werknemers kostten de overheid dit jaar voor het eerst meer dan werklozen. In 2015 steeg de factuur voor arbeidsongeschikten naar 6,4 miljard euro, terwijl die voor werkloosheidsuitkeringen daalde naar 5,7 miljard euro.

Deze verschuiving is volgens federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vooral toe te schrijven aan het snel groeiende leger van langdurig zieken. In België zijn er 335.000 mensen die al meer dan een jaar ziek thuis zitten. Dat is 8% van alle werknemers in ons land, blijkt uit een berekening van De Tijd. Opmerkelijk is dat niet alleen oudere, maar ook steeds meer jongere werknemers langdurig uitvallen met burn-outs, depressies en rugklachten.

Het aantal dagen van primaire arbeidsongeschiktheid waarbij de ziekteverzekering tussenkomt voor een zieke werknemer piekte vorig jaar op 25,4 miljoen. Dat is een voortzetting van de stijgende trend die zich ook al liet zien tussen 2010 en 2013, toen de factuur steeg van 21,6 tot 23,6 miljoen.

«Deze evolutie betekent een extra factuur van 1,8 miljard euro tussen 2014 en 2019», zegt De Block. «Ook de menselijke kostprijs is hoog: het is wetenschappelijk bewezen dat thuiszitten niet goed is voor patiënten.»