Spaanse coalitie wordt heikele klus

Het ziet ernaar uit dat de regeringsvorming in Spanje een moeilijke opdracht wordt, nu voor het eerst in veertig jaar een coalitie moet worden gevormd. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

Mariano Rajoy, de voorzitter van de Partido Popular en uittredend premier. AFP PHOTO / JOSE JORDAN

Sinds het einde van de dictatuur in 1975 hebben de Spanjaarden nog nooit een coalitieregering gehad. Als een partij geen absolute meerderheid behaalde, dan werd een minderheidsregering gevormd. De voorbije veertig jaar maakten de twee grote partijen - de conservatieve Partido Popular (PP) en de socialistische PSOE - zo afwisselend de dienst uit.

Dat duopolie is sinds de parlementsverkiezingen van zondag voorbij. De PP van uittredend premier Mariano Rajoy heeft dan wel met 28,7% de meeste stemmen behaald, de conservatieven komen zelfs niet in de buurt van een absolute meerderheid. De socialisten zitten met een kiesscore van 22% in hetzelfde schuitje.

PSOE-voorzitter Pedro Sánchez. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO

Twee nieuwkomers

Dat de twee traditionele partijen het zo slecht doen, komt door de opkomst van twee nieuwkomers: de anti-besparingspartij Podemos, die 20,6% van de stemmen haalde, en de centrumpartij Ciudadanos die een score van 13,9% neerzette.

Podemos-leider Pablo Iglesias. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN

De PP van Rajoy, ondanks de flinke nederlaag van zondag nog steeds de grootste partij van het land, is als eerste aan zet. De conservatieven maakten al avances in de richting van Ciudadanos, maar samen komen ze niet aan de 175 zetels die nodig zijn voor een meerderheid in het parlement. Ook het linkse blok, dat bestaat uit de PSOE en Podemos, haalt het niet. Bovendien is de steun van Ciudadanos aan de PP hoogst onzeker, omdat die partij een veto heeft uitgesproken tegen het aanblijven van Rajoy.

Ciudadanos-leider Albert Rivera. AFP PHOTO / CURTO DE LA TORRE

Coalitie van verliezers

Ook de socialisten van voorzitter Pedro Sánchez voelen weinig voor een ‘grote coalitie' met de PP. De PSOE zal mogelijk proberen Ciudadanos zelf het hof te maken. Samen met de grootste nieuwkomer, het radicaallinkse Podemos, zouden de socialisten dan wel een meerderheidsregering kunnen smeden. Maar ook die coalitie van verliezers wordt geen gemakkelijke klus, waarschuwen experts.

«Een akkoord bereiken tussen de socialisten, Ciudadanos en Podemos zal niet eenvoudig zijn», aldus politiek consultant Federico Santi van de Eurasia Group. «Maar als het alternatief een land zonder regering is zullen de partijen de druk voelen.

(edl)