Poortjes in metrostations leveren MIVB jaarlijks 9 miljoen euro op

De toegangspoortjes in de metro brengen de Brusselse openbare vervoersmaatschappij jaarlijks meer dan 9 miljoen euro op. Dat leidt Brussels parlementslid Jef Van Damme af uit het antwoord van minister van Mobiliteit Pascal Smet op een schriftelijke vraag.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Volgens de MIVB is er jaarlijks 8,75 miljoen euro aan inkomsten bijgekomen sinds er toegangspoortjes zijn geplaatst. Dat is volgens Van Damme (sp.a) een minimale inschatting aangezien er alleen rekening is gehouden met de extra verkoop van rittenkaarten in de stations met poortjes. Veel reizigers kopen pas een ticket als ze een poortje zien en schakelen later misschien over op een abonnement. Met de extra verkoop van abonnementen werd geen rekening gehouden. Men rekent uiteindelijk op een terugverdieneffect van zo'n acht à negen jaar. Uit een studie van de MIVB in 2014 blijkt ook dat er minder incidenten zijn met verbale en fysieke agressie in de stations met poortjes.

"Als partij hebben wij altijd geijverd voor betaalbaar en aantrekkelijk openbaar vervoer. Maar dat kan enkel als iedere reiziger zijn weliswaar bescheiden steentje bijdraagt. Daarbij hoort dus ook een stevige aanpak tegen zwartrijden. Dat is sociaal, want het stelt onze minister Pascal Smet in staat om de prijzen voor het komende jaar te bevriezen en die van de schoolabonnementen in 2016 zelfs te verlagen", stelt Van Damme.

De sp.a'er heeft wel zijn bedenkingen bij het antwoord van de MIVB op het fenomeen van de poortjesglippers. Momenteel experimenteert de vervoersmaatschappij met een repressieve afstelling van de software die de poortjes sneller moet doen sluiten en de veiligheidsafstand beperkt. "Ik zie veel mensen en vooral kinderen die bang zijn als ze door de bruusk bewegende poortjes moeten. Ik zou dus liever meer controleurs in de stations zien", zegt Jef Van Damme.