Noodlanding na valse bom in Air France-toestel

Een vliegtuig van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft in Kenia een noodlanding gemaakt nadat een verdacht pakket was gevonden in de toiletten.

Vlucht AF463 was met 459 passagiers en 14 bemanningsleden aan boord onderweg van het eiland Mauritius, waar het zaterdagavond om 21 uur lokale tijd was opgestegen, naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Het vliegtuig had normaal om 5u50 moeten landen in de Franse hoofdstad, maar moest een noodlanding maken in de Keniaanse stad Mombassa.

Een passagier had in de toiletten een verdacht object gezien, dat eruit zag als «een uurwerk dat op een doos was gemonteerd». Hij meldde dat aan het cabinepersoneel, waarop de piloten beslisten uit te wijken naar de dichtstbijzijnde luchthaven.

De Keniaanse politie meldde op een gegeven moment dat het inderdaad om een bom ging, maar die verklaring werd later weer ingetrokken. De Keniaanse autoriteiten verklaarden nadien dat het pakket geen explosieven bleek te bevatten, en ook Air France-topman Frédéric Cagey bevestigde dat.

«Volgens het eerste onderzoek gaat het niet om een bom», aldus Gagey, die spreekt over «vals alarm». Het verdachte pakket bestond uit karton, papier en een timer die aan een kookwekker doet denken, maar geen explosieven. «We zullen het verdere onderzoek afwachten», klonk het.

De geëvacueerde reizigers werden in afwachting van hun verdere reis ondergebracht in een hotel. Zes passagiers worden ondervraagd, onder wie de man die het personeel informeerde.

Sinds de aanslagen in Parijs die vorige maand aan 130 mensen het leven hebben gekost, verkeert Frankrijk in de hoogste staat van paraatheid.