Machinistenvakbond ASTB steunt januaristakingen

20151020 - CHARLEROI, BELGIUM: Trade unions block the entrance to Charleroi Sud railway station during a strike of CGSP Cheminots - ACOD railway trade unions in provinces Antwerp, Limburg, Hainaut and Brabant-Wallon, Tuesday 20 October 2015. Actions are part of a series of strikes on several days all around Belgian provinces which effects all Belgium. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Het ASTB, een kleinere vakbond voor de treinbestuurders, steunt de vijf stakingsdagen bij het spoor waartoe de spoorbonden ACV Transcom en ACOD Spoor opgeroepen hebben. Dat meldt de vakbond via Facebook.

“Ondanks de recente evenementen (eventuele benoeming van een of meerdere bemiddelaars), zal het SACT-ASTB de door de erkende vakbonden aangekondigde stakingsacties steunen als de directies hardnekkig de maatregelen willen doorvoeren, “, zo meldt het Autonoom Syndicaat voor Treinbestuurders. De bond blijft wel hopen op een hervatting van een sereen en constructief overleg.

Het ASTB organiseerde het voorbije jaar zelf meerdere stakingen om zijn eisen rond onder meer de barema’s en premies voor de machinisten kracht bij te zetten. Nu steunt de bond de stakingsplannen van de twee grote, erkende vakbonden tegen de plannen van de directie om bijvoorbeeld de productiviteit te verhogen of meer uren te werken.

De treinbestuurdersvakbond zegt dat die maatregelen de veiligheid van de spoorwegmensen, in het bijzonder de treinbestuurders, en de reizigers in gevaar brengen. “Een aanslag op de veiligheid op het spoor zal een felle reactie vanwege het SACT-ASTB als gevolg hebben.” De federale regering wacht momenteel op een antwoord van ACV Transcom en ACOD Spoor op het voorstel om bemiddelaars aan te stellen. In ruil vraagt de regering wel dat de bonden hun acties intrekken. De kleinere liberale vakbond VSOA Spoor riep eerder op tot dialoog en steunt de acties niet.

 

GEEN TIJD OM HET PERFECTE KERSTCADEAU TE KOPEN?
Geen nood. Bezoek onze pop-up webshop voor leuke, verrassende deals van de dag. De aantallen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!