Deze ecologische vuilbak moet de oceanen zuiveren

Er drijft heel wat rotzooi in de oceanen. Gelukkig zijn er mensen die het hoofd breken over deze kwestie en zoeken naar een oplossing. Andrew Turton en Pete Ceglinski, twee Australiërs die begaan zijn met de zee, komen zo op de proppen met Seabin, een revolutionaire vuilbak die het afval uit het water filtert.

Turton, een bootconstructeur, zag op zijn vele zeiltrips hoe vervuild de oceanen zjn. Het bracht hem op een idee om eenvoudig systeem te ontwerpen om het water schoon te maken. Acht jaar na dat eerste idee stelt hij de Seabin voor.

Seabin is een simpel apparaat. De prullenbak drijft op het wateroppervlak en is voorzien van een pomp. De Seabin zuigt water op en afval blijft achter in de vuilbak. Het water wordt vervolgens opgepompt en door een systeem gebracht dat de olie scheidt van het water. Ten slotte gaat het gezuiverde water terug naar de oceaan.

“De Seabin kan plastic zakken, glazen flessen, paper, schuim en zelfs natuurlijk afval verzamelen. In principe kan het apparaat alles dat op het wateroppervlak drijft opvangen”, verduidelijkt Pete Ceglinkski aan MédiaphoreHet afval belandt uiteindelijk in een herbruikbare zak, die gemaakt is met natuurlijke vezels.

x5ijc0szqlhfynj95ls3

De Seabin is al geïnstalleerd in de haven van Palma de Majorca in Spanje, maar de twee ontwikkelaars hopen dat hun apparaat in tal van havens, bij meren of zelfs op boten geïnstalleerd worden. Om deze ecologische afvalbak commercieel beschikbaar te maken, heeft het duo een crowdfundingcampagne gestart op Indiegogo. Ze hopen daar 230.000 dollar (212.000 euro) op te halen. Op moment van schrijven hebben ze 18% van hun doelstelling behaald.

Voorlopig heeft het duo nog geen toenadering gezocht bij lokale instellingen. “We willen dit project zo snel mogelijk concreet maken. We willen niet wachten op de politieke bijwerkingen die optreden bij een steunaanvraag. We hebben vooral aanspraak gemaakt op onze eigen fondsen, al ons spaargeld steekt in dit project. We hebben zelfs surfplanken verkocht om advocaten te kunnen betalen. Momenteel willen we op elk aanbod ingaan, zolang het project ermee vooruitgeholpen is”