Slechtste schansspringer aller tijden krijgt film

Britain's first ever Olympic jumper Eddie Edwards flies through the air during the XV Winter Olympics ski jump 90 meter event 23 February 1988 at Canada Olympic Park in Calgary. / AFP / MARK CARWELL

Eddie Edwards, beter bekend als Eddy the Eagle, is een van de zeldzame sporters die razend populair werden door hun slechte prestaties. De Britse schansspringer krijgt nu een film. De trailer is net vrijgegeven.

Eddie the Eagle nam in 1988 deel aan de Olympische Winterspelen voor Groot-Brittannië. De Brit viel echter vooral op door zijn slungelig uiterlijk en zijn onbeholpen manier van springen. Hij droeg een grote bril die voortdurend aandampte, waardoor hij nauwelijks kon zien tijdens zijn sprong. Bovendien was hij veel te zwaar voor een schansspringer. Zijn gekke springstijl werd vergeleken met een vallende adelaar, vandaar zijn bijnaam.

Eddie eindigde met ruime achterstand laatste, maar hij werd wel razend populair. Hij verscheen in talkshows en televisieprogramma’s wereldwijd en scoorde zelfs een Finse hit, hoewel hij geen woord Fins spreekt en niet de beste zanger aller tijden is. Bekijk hieronder alvast de trailer van de film.

 

https://www.youtube.com/watch?v=VdlR9adYwEc

 

De film verschijnt in april in de zalen. Acteur Taron Egerton vertolkt de rol van Eddie, terwijl Hugh Jackman zijn coach is. In de trailer zien we hoe Eddie al als kind een olympisch atleet wilde worden. Hij werkt naarstig aan zijn droom en staat uiteindelijk ook op de Olympische Spelen, al zijn het dan de Winterspelen. En eerlijk is eerlijk: ons zie je nog niet snel 58 meter springen op skilatten. Bekijk hieronder enkele sprongen van de echte Eddie.