Verrassend: er zijn evenveel vrouwelijke als mannelijke gamers

Vrouwen spelen evenveel computergames als mannen. Dat blijkt uit een studie van Pew Research Center bij Amerikaanse mannen en vrouwen.

Volgens Pew Research Center was 60% van de deelnemers aan de studie ervan overtuigd dat gamers vaker mannen dan vrouwen zijn. De resultaten tonen echter iets anders. Bijna exact evenveel vrouwen als mannen gaven aan ooit al videospelletjes gespeeld te hebben. Het gaat om 50% van de mannen en 48% van de vrouwen. Voor de enquête werden 2.000 volwassenen ondervraagd.

Hardcore gamers

Van de personen die al gegamed hadden, beschouwde slechts 10% zichzelf als gamer. Volgens de onderzoekers is die term vooral voorbehouden voor wat zij ‘hardcore gamers’ noemen. Dubbel zoveel mannen als vrouwen beschouwen zichzelf als gamers. Het onderzoeksbureau hanteert met andere woorden een brede definitie van een ‘gamer’. Het gaat evengoed om iemand die ‘candy crush’ speelt op de trein naar het werk, als een fervente ‘Call of Duty’-speler die al aan het trainen is voor de volgende ‘clanwar’.

De conclusie luidt dat vooral de toegenomen populariteit van ‘casual games’, eenvoudige games die gespeeld worden op smartphones en tablet, de traditioneel mannelijke gamepopulatie grondig door elkaar geschud heeft.

Gewelddadig gedrag

Nog volgens het onderzoek gaat vier op tien volwassenen akkoord met de stelling dat mensen die gewelddadige games spelen, vaker gewelddadig gedrag vertonen. Volgens de helft van de ondervraagden is dat klinkklare onzin.

Zo’n 26% van de ondervraagden zei dat videospelletjes tijdverlies zijn, terwijl 24% die stelling absoluut niet onderschreef. Weinig verrassend: mensen die videospelletjes spelen, staan positiever tegenover gamen dan niet-gamers