Toegang tot sociale media pas vanaf 16 jaar

De EU-lidstaten hebben een principeakkoord bereikt over nieuwe regels omtrent databescherming. Internetgebruikers krijgen meer controle over persoonlijke gegevens. De leeftijdsgrens voor sociale media wordt verhoogd naar 16 jaar.

De afgelopen maanden is er intensief onderhandeld tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement, met de bedoeling om nog voor het einde van het jaar een akkoord te bereiken. Dat principeakkoord over databescherming is nu bereikt. De nieuwe regelgeving zal ten laatste tegen 2018 van kracht zijn, nadat het parlement en de Europese Raad hun officiële goedkeuring hebben gegeven.

Privacyvriendelijk

Het centrale uitgangspunt van het principeakkoord is dat internetgebruikers meer controle krijgen over de eigen persoonsgegevens. Zo zullen ze hun persoonlijke gegevens kunnen meenemen als ze overstappen naar een andere internetprovider. Ook het zogenoemde ‘recht om vergeten te worden’ door zoekmachines als Google is opgenomen in het akkoord, waardoor persoonlijke data verwijderd kunnen worden. Bovendien zullen bedrijven als Google en Facebook expliciet toestemming moeten vragen om je persoonsgegevens te gebruiken en moeten ze hun producten «privacyvriendelijk» maken. De regels gelden voor zowel Europese als Amerikaanse bedrijven. Als de regels overtreden worden, riskeren ze een boete tot 4% van hun jaaromzet.

Tieners

De leeftijd waarop je sociale media mag gebruiken is opgetrokken naar 16 jaar. Tieners gaan in de toekomst dus geen Facebook, WhatsApp, Instagram of Snapchat meer mogen downloaden en/of gebruiken, tenzij ze toestemming krijgen van hun ouders. De 28 EU-lidstaten mogen individueel wel beslissen om die leeftijd te verlagen. Momenteel is voorlopig de leeftijd van 13 jaar ingesteld in de VS en de EU.

De Belgische Privacycommissie reageert positief op het nieuws. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) wil niet wachten totdat het Europees Parlement en de Europese Raad formeel het licht op groen zetten. Hij wil de bevoegdheden van de Privacycommissie uitbreiden, zodat die meer slagkracht krijgt en naar een pro-actief oordelend orgaan evolueert.