Star Wars van A tot Z

Geen melkwegstelsel is ver genoeg om eraan te ontsnappen: vandaag gaat de nieuwe Star Wars-film ‘The Force Awakens' in première. Fans kijken hier al maanden reikhalzend naar uit, maar wat als "Luke, I am your father" het enige is wat je van de saga kent? Met deze begrippenlijst kan je als Star Wars-leek genieten van de film, of er op zijn minst over meepraten tijdens de kerstdiners.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Anakin Skywalker

Toen hij een kleine jongen was, werd gedacht dat Anakin de Sith zou verslaan en de Force weer in balans zou brengen. Maar om de liefde van zijn leven – Padme Amidala – te redden, is hij overgelopen naar de duistere kant van de Force en werd hij Darth Vader.

Force

De Force is een spirituele kracht die zowel door de Jedi als de Sith gebruikt wordt. Er bestaat geen officiële definitie voor, maar volgens Yoda – een van de bekendste Jedi Masters – is het een kracht die alles met elkaar verbindt en die leven brengt. Wie de Force kan gebruiken, kan onder meer voorwerpen verplaatsen met zijn gedachten of in de toekomst kijken.

Galactic empire

Het Galactic Empire is de dictatoriale regering, onder leiding van Senator Palpatin, beter bekend als Darth Sidious, Emperor en Dark Lord van de Sith.

Han solo

Han Solo is een smokkelaar die zich, na de ontmoeting met prinses Leia en Luke Skywalker, aansluit bij de Rebel Alliance.

Jedi

De Jedi zijn de strijders van het goede, de bewakers van de vrede en gebruiken de Force om mensen te helpen.

Lightsaber

Dit ‘lichtzwaard' is het belangrijkste wapen van de Jedi en de Sith Lords.

Luke Skywalker

Luke Skywalker is de tweelingbroer van prinses Leia Organa en de zoon van Anakin Skywalker. Hij werd door Obi-Wan Kenobi en Yoda opgeleid tot Jedi Master, en hielp mee om Darth Sidious van de troon te stoten

Millennium Falcon

Het bekendste en snelste ruimteschip in het heelal van Star Wars. Eigenaar van het ruimtetuig is Han Solo, met Chewbacca als vaste copiloot.

Order 66

De Emperor schreef dit geheime bevel uit met als doel alle Jedi, die de toenmalige Republik verraadden, te doden.

Princess Leia Organa

Prinses Leia is de leidster van de Rebel Alliance, dochter van Anakin Skywalker en tweelingszus van Luke Skywalker. Ze is getrouwd met Han Solo en hebben samen drie kinderen.

Rebel alliance

De verzetsbeweging die zich afkeert tegen het Galactic Empire, opgericht door Senators Bail Organa en Mon Mothma. De organisatie wordt geleid door Princess Leia.

Sith

De Sith Lords worden beschouwd als de tegenhangers van de Jedi. Het zijn voormalige Jedi die haat, angst, jaloezie en agressie gebruiken om persoonlijke macht te verkrijgen en anderen te onderwerpen.

Wookiee

Dit ras is enorm intelligent, nobel en sterk. De bekendste wookie is de eeuwige partner in crime en vriend van Han Solo: Chewbacca. Ook wel chewie genoemd.