Sociaal overleg bij spoor zit muurvast

De directie van de NMBS heeft de ‘productiviteitsverhogende’ maatregelen goedgekeurd. De vakbonden voelen zich buitenspel gezet, waardoor de in januari geplande stakingen zo goed als zeker niet langer vermeden kunnen worden.

Eén uur per week langer werken, een feestdag minder, een vermindering van het recht op verlofdagen… Het zijn enkele voorbeelden van de zogenoemde productiviteitsverhogende maatregelen die de spoorwegen heeft goedgekeurd op de Nationale Paritaire Commissie, het hoogste orgaan voor sociaal overleg. De vakbonden hoopten om met de stakingsaanzegging de directie nog onder druk te kunnen zetten.

Ultiem redmiddel

Het sociaal overleg zit muurvast, klinkt het bij de bonden. «De directie heeft beslist maatregelen te nemen, zonder zelfs te luisteren naar onze alternatieve voorstellen», zegt Serge Piteljon van de Franstalige socialistische overheidsvakbond. «Alles ligt vast. We hadden gevraagde enkele punten weer te bespreken, om zo samen tot oplossingen te komen. We hebben drie concrete voorstellen gedaan om uit de impasse te geraken, maar de deur is gesloten», klinkt het bij Marianne Lerouge van de christelijke CSC. De bonden blijven naar eigen zeggen bereid de dialoog te hervatten en kijken nu in de richting van een sociaal bemiddelaar, zowat het ultieme redmiddel om de toestand te deblokkeren. Mocht die erin slagen het overleg weer opgang te trekken, is er een kans dat de aangekondigde staking voor 6 en 7 en 21, 22 en 23 januari niet doorgaat.