Kat voert peilingen aan bij Siberische burgemeestersverkiezing

Barnaoel, een stad in het zuiden van Rusland, zit politiek in het slop. Burgemeester Igor Savintsev trad in augustus af, nadat beschuldigingen van machtsmisbruik aan de oppervlakte kwamen. De lokale inwoners hebben schoon genoeg van de corruptie en het nepotisme en sturen nu letterlijk een kat naar de burgemeestersverkiezing. Dat bericht de Britse krant ‘The Guardian‘.

Barsik de kat blijkt bovendien geliefd bij de inwoners van Barnaoel. Volgens een officieuze peiling op de Russische sociaalnetwerksite VK  is het beestje nu koploper met 92% van de 5.400 stemmen. Mooie cijfers voor de pluizige kandidaat, maar slechts een fractie van de 700.000 bewoners van Barnaoel.

“De inwoners trekken de bekwaamheid en het professionalisme van de andere kandidaten in vraag en ze hebben alle recht om dat te doen”, voegt de organisator van de peiling toe. De persoon, die zich verschuilt achter het pseudoniem ‘Altai Farmer’, zamelt nu ook geld in voor een reclamebord met de slogan “Enkel muizen stemmen niet op Barsik!”.

“Mensen weten niet meer wie ze moeten vertrouwen”, zo verklaart Yevgeny Kuznetsov het succes van Barsik aan ‘The Guardian’. “Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze niet kunnen rekenen op de overheid.”

Een commissie zal volgende week een nieuwe beheerder voor Barnaoel aanstellen.