Heggenmus is vogel van het jaar

De heggenmus, een insectenetende tuinvogel, is verkozen tot Vogel van het Jaar 2016. Dat meldt Vogelbescherming, na afloop van een stemming met twaalf genomineerde soorten.

Aan de verkiezing namen 3.206 Vlamingen deel. «Met 732 stemmen stak dit kleine, onopvallende insectenetertje met kop en schouders boven haar medekandidaten uit», zegt de voorzitter van Vogelbescherming Vlaanderen Jan Rodts.

“De heggenmus hipt rond op de grens tussen het bloemperk en grasveld of schuifelt tussen de bladeren rond de stammetjes van struiken. Ze is niet echt schuw maar zorgt altijd voor dekking in de rug. Je ziet haar meestal alleen of met haar partner. Zij moeit zich zelden met het gehakketak op de voedertafel om een plaatsje in de rangorde te bemachtigen. Vroeg in de lente laat het mannetje een prachtige melodie horen, zacht en klaterend vanaf de hoogste top van een struik. Subtieler dan de zang van de winterkoning», beschrijft Vogelbescherming Vlaanderen de mus in het tijdschrift Mens & Vogel.

Vogelbescherming Vlaanderen grijpt de verkiezing aan om aandacht te vragen voor een aantal bedreigde akker- en weidevogels uit haar shortlist. Zo kwam de kievit op de tweede plaats. «Hoewel de kievit in Vlaanderen (voorlopig) nog niet op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels staat, is er op Europees niveau toch een dalende trend waar te nemen», zegt Rodts.