Chinees restaurant rekent toeslag voor zuivere lucht

Het oosten van China kampt met een zwaar smogprobleem. Niet enkel in Peking, maar ook in de provincie Jiangsu ten zuiden van de hoofdstad krijgt de bevolking te maken met ernstige luchtvervuiling. Sommige ondernemers proberen de lucht zuiver te houden in hun zaak, maar klanten willen er blijkbaar niet voor bijbetalen.

Zo kocht een restaurant in Zhangjiagang een luchtzuiveringsinstallatie aan. De kosten daarvan rekent de zaak door aan de klanten, zonder dat ze daar vooraf over geïnformeerd werden. De eters zijn echter niet te spreken over de toeslag van 1 yuan (15 eurocent).

Nadat de lokale overheid klachten ontving, besloot die in te grijpen. Omdat de klanten niet kunnen kiezen voor de gefilterde lucht, is de toelage illegaal volgens een beambte van de stad. Volgens de BBC is niet iedereen negatief over de beslissing van het restaurant. “Ik zou instemmen met de toelage”, laat iemand weten via de sociaalnetwerksite Sina Weibo. Anderen gaan ermee akkoord en geven aan dat ze zelfs meer zouden willen betalen. “Betalen is niet de kwestie. Het probleem is dat de klanten geïnformeerd moeten worden en dat het restaurant de toestemming moet krijgen voor de toelage”, schrijft iemand.