Te veel slapen net zo slecht als roken en drinken

Niet enkel te weinig nachtrust brengt schade aan je lichaam, maar ook te veel slaap. Uit een nieuwe studie blijkt dat meer dan negen uren slaap in combinatie met een zittend leven net zo slecht is voor je gezondheid als roken en het drinken van alcohol.

Wanneer je meer dan negen uren slaapt per nacht en weinig beweegt, dan heb je vier keer meer kans om vroegtijdig te sterven. Dat heeft de Universiteit van Sydney aangetoond.

In dit onderzoek werd nagegaan wat de impact is van te weinig slaap en te weinig beweging. De gezondheidstoestand van meer dan 230.000 proefpersonen werd geanalyseerd. De resultaten maakten deel uit van een grootschalig gezondheidsonderzoek ’45 and Up’ dat in Australië uitgevoerd werd om na te gaan hoe de gezondheid eraan toe is naarmate we ouder worden.

De invloed van een aantal gekende risicovolle gewoonten als alcohol, roken, ongezonde eetgewoonten en weinig beweging in combinatie met te weinig of te veel slaap werd geanalyseerd. De onderzoekers kwamen zo tot de conclusie dat de combinatie van te veel slaap, te weinig beweging en een zittend leven leiden een sterke invloed heeft op de gezondheid met zelfs een vroegtijdige dood tot gevolg.

 

Foto Pixabay