Stroom wordt volgend jaar de helft duurder

20150210 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows a plug on Tuesday 10 February 2015, in Brussels. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

Een gemiddeld gezin zal vanaf maart 2016 naar schatting 1.005 euro per jaar betalen voor elektriciteit. Begin dit jaar bedroeg de factuur nog gemiddeld 675 euro. 

Dat maakt de Vlaamse energieregulator Vreg bekend. Concreet gaat het om een gezin dat ongeveer 3.500 kWh verbruikt. De precieze stijging is afhankelijk van de regio en de leverancier.

Turteltaks

De prijsstijging is het gevolg van een hele reeks prijsverhogingen in de verschillende onderdelen van de stroomfactuur. De zogenaamde Turteltaks – de heffing waarmee de Vlaamse regering de schulden van de groenestroomcertificaten wil wegwerken – is de grootste boosdoener. Die jaagt voor veel gebruikers de factuur 100 euro extra de hoogte in.

Daarbij komt de verhoging van het groene stroomquotum en de stijging van de distributienettarieven. Door die laatste factor zal de rekening met 12 euro toenemen.

Maar ook vandaag is de prijsstijging al te voelen. Onder meer het afschaffen van de gratis elektriciteit op 1 januari is verantwoordelijk voor een flink stuk van de factuurverhoging: 80 euro. Daarnaast moest de consument dit jaar al de verhoging van de btw van 6 naar 21% slikken en het doorrekenen van de vennootschapsbelasting die netbeheerders voortaan moeten betalen.

Aardgas

Toch is er ook nog goed nieuws: de aardgasfactuur voor een gemiddeld gezin zal dalen van 1.291 euro in januari 2015 naar 1.194 euro in januari 2016. Reden is het goedkoper worden van aardgas en de daling van het distributienettarief met 20 euro.