Spoorbonden houden vast aan stakingsdagen

20151214 - BRUSSELS, BELGIUM: National chairman of CGSP-ACOD railworkers Michel Abdissi and Luc Piens ACV-Transcom pictured as they arrive for a meeting between the unions of Belgian railway company NMBS-SNCB and direction on the five days of possible strike in JAnuary 2016, Monday 14 December 2015 in Brussels. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

De verzoeningsvergadering tussen de directie en de vakbonden bij het spoor heeft geen resultaten opgeleverd. Zo blijven de plannen van de directie voor de christelijke en socialistische spoorbonden onbespreekbaar.

“Er is momenteel geen vooruitgang in het dossier”, zo verwoordde Ludo Sempels van ACOD Spoor de de impasse in het VRT-nieuws. De directie wil de productiviteit van het spoorpersoneel opdrijven door ze langer te laten werken voor hetzelfde geld. De bonden zien het als een deel van het plan dat veel banen zal kosten. “We zijn ontgoocheld dat men de spoorwegen op een muur laat rijden waarbij we tegen 2025 met minder dan 20.000 werknemers overblijven”, zei Michel Abdissi (foto rechts) van de Franstalige socialistische spoorbond CGSP nog.

Ondanks de storm van kritiek van de afgelopen dagen blijft de aanzegging voor de vijf stakingsdagen in januari dus behouden. Morgen vindt nog een nationale paritaire commissie plaats, waar de directie de productiviteitsverhogende maatregelen in werking zal laten treden en dit vanaf 1 januari.