Samen eten op werk verbetert prestaties

Restaurant
Foto Pixabay

Samen eten met collega’s verhoogt de productiviteit binnen een onderneming. Dat heeft een onderzoek van de Universiteit van Cornell bewezen.

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers de productiviteit van hun bedrijf zullen zien toenemen wanneer ze hun personeel aanmoedigen om samen te eten. De onderzoekers namen gedurende vijftien maanden interviews en vragenlijsten af bij vijftig verschillende brandweerkazernes. Aan de hoofden van de verschillende kazernes werd gevraagd om hun team te evalueren en te vergelijken met het personeel waarover ze in het verleden leiding hebben gegeven. Ook werd hen gevraagd hoe vaak de werkgevers samen aten.

Hieruit blijkt dat de werknemers die vaker samen aten, hoger geëvalueerd werden op hun groepsprestaties, terwijl de personeelsleden die niet samen aten minder goed scoorden wat hun prestaties betreft. Daarnaast was het opvallend dat de brandweerlui beschaamd reageerden wanneer hen gevraagd werd waarom ze niet in groep hun maaltijd nuttigden. “Het was duidelijk een teken dat er iets mis was met de manier waarop de groep samenwerkt en de groepssfeer”, zegt Kevin Kniffin, één van de onderzoekers aan de Universiteit van Cornell.

De onderzoekers concludeerden hieruit dat samen lunchen met collega’s voor een grotere groepscohesie zorgt dan wanneer er individueel gegeten wordt. Dit besluit heeft belangrijke gevolgen voor alle organisaties die hun productivtieit willen verbeteren. “Samen eten is intiemer dan samen een Excel-bestand bekijken. Vanuit anthropologisch standpunt is samen eten een oertraditie die de sociale banden tussen mensen erg kan versterken”, aldus Kniffin.

Foto Pixabay