Stakers bieden studenten rit naar examen aan

20151020 - CHARLEROI, BELGIUM: Trade unions block the entrance to Charleroi Sud railway station during a strike of CGSP Cheminots - ACOD railway trade unions in provinces Antwerp, Limburg, Hainaut and Brabant-Wallon, Tuesday 20 October 2015. Actions are part of a series of strikes on several days all around Belgian provinces which effects all Belgium. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Verschillende werknemers van de spoorwegen studenten voor om hen naar hun examen te rijden als ze er niet zouden geraken door de aangekondigde spoorstakingen in januari. Ze hebben een Facebookpagina gelanceerd met als titel “Ma portière t’est ouverte” (mijn portier staat voor je open).

De initiatiefnemers bieden een soort carpooldienst aan. Ze richten zich tot studenten die een examen moeten afleggen tijdens de stakingsdagen, niet op kot kunnen overnachten en geen ander vervoermiddel hebben dan de trein. De afspraken worden geregeld via Facebook en de student kan zijn staker-chauffeur vervolgens vinden aan de stakersposten in de stations.

Het initiatief werd op poten gezet “omdat we niet het crapuul zijn dat men wil laten geloven dat we zijn”, zo luidt het op de Facebookpagina. “Je moppert omdat je je gegijzeld voelt, omdat de media je ervan overtuigen dat het spoorwegpersoneel alleen maar staakt om je te ambeteren. Maar wat je vergeet, is dat we deel uitmaken van een publieke dienstverlening, dat we deze situatie hekelen, dat we het werk verdedigen waarvan we houden en dat we het beste willen voor ons en voor onze klanten.”

De vakbonden bij het spoor hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 6 en 7 januari en voor 21, 22 en 23 januari. Morgen vindt er nog een verzoeningsvergadering plaats bij de NMBS en woensdag komt een paritair comité bijeen. Sinds woensdag lijkt alles echter muurvast te zitten. De vakbonden weigerden toen een voorstel tot akkoord van de directie. De personeelsvertegenwoordigers vinden dat het probleem bij de regering zit, want die legt aanzienlijke besparingen op.

bron: Belga

GEEN TIJD OM HET PERFECTE KERSTCADEAU TE KOPEN?
Geen nood. Bezoek onze pop-up webshop voor leuke, verrassende deals van de dag. De aantallen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!