“Aantal borstamputaties moet dalen”

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 05: Writer-director-producer-actress Angelina Jolie Pitt attends the opening night gala premiere of Universal Pictures' 'By the Sea' during AFI FEST 2015 presented by Audi at TCL Chinese 6 Theatres on November 5, 2015 in Hollywood, California. Jason Merritt/Getty Images/AFP / AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Jason Merritt

Nadat jarenlang een pleidooi werd gehouden voor preventieve borstamputatie, blijkt uit nieuw onderzoek dat die ingreep toch niet altijd de beste keuze is. Met name bij vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben, is het vaak beter de borst te sparen en radiotherapie te geven dan de borst volledig te amputeren.

Dat staat in een studie van Marissa van Maaren van het ­Integraal Kankercentrum ­Nederland. Zij bekeek de gegevens van 37.207 vrouwen bij wie tussen 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd vastgesteld. De patiënten die een borstsparende operatie hadden ondergaan, hadden 21% meer kans om na tien jaar nog in leven te zijn dan de vrouwen bij wie de borst werd weggenomen.

“Het verhaal van Angelina Jolie (foto) heeft een piek veroorzaakt in het aantal amputaties, maar er is te vaak onnodig voor die ingreep gekozen”, bevestigen artsen Rudy Van den Broecke (UZ Gent) en Jacques De Grève (UZ Brussel). Ook volgens Van den Broecke is het in de meerderheid van de gevallen beter is een borstsparende operatie te doen waarbij de tumor wordt weggenomen met slechts een klein deel van het gezonde borstweefsel, gevolgd door radiotherapie.

Op dit moment wordt in 30 tot 40% van de gevallen gekozen voor amputatie. «We moeten naar een verhouding 80% borstsparende ingrepen, 20% amputaties», besluit De Grève.