Muziektips voor vips

Ben je de obligatoire kerstliederen aan de feestdis zo moe als koude pap? Dan kan het een goed idee zijn om de dj in kwestie subtiel enkele muzikale suggesties toe te schuiven in cadeauvorm. Wij selecteerden de meest beklijvende platen van het jaar en groepeerden die netjes in een lijstje voor je vader, moeder, broer of zus en/of luidruchtige tantes en nonkels.

Voor je vader
Midlifecrisis of niet, bij je vader scoor je gegarandeerd met oude gitaren en krakerige stemmen, al dan niet in combinatie met een gezonde portie nostalgie. Mensen met iets meer budget kunnen vaderlief verrassen met de nagelnieuwe dvd-box ‘The Ties that Bind: The River Collection’ van Bruce Springsteen. In diezelfde categorie is ook de nieuwe Bob Dylan ‘Bootleg Series Vol. 12’ een schot in de roos. Heb je iets minder budget en iets meer lef? Opteer dan voor de warme stem van de Zweedse troubadour Daniel Norgren die met ‘Alabursy’ een pracht van een plaat afleverde.

 • Bruce Springsteen, ‘The Ties that Bind: The River Collection’, Sony
 • Bob Dylan, ‘Bootleg Series Vol. 12: The Cutting Edge 1965-1966’, Sony
 • Daniel Norgren, ‘Alabursy’, Caroline

Voor moederlief
We mogen hopen dat het leven van je moeder iets minder verslavingen, moodswings en gebroken harten heeft gekend dan dat van de immer charismatische Florence Welsh, maar we durven ervoor te wedden dat je met haar nieuwste plaat ‘How big, How Blue, How Beautiful’ wel enkele gevoelige snaren weet te raken. Sluimert je moeder liever weg bij een zachte mannentenor? Dan is het hartverscheurende album ‘Carrie & Lowell’ van Sufjan Stevens wellicht een goede keuze, net zoals ‘At Least for Now’, van de nog niet zo bekende soulstem Benjamin Clementine.

 • Florence and the Machine,‘How Big, How blue, How Beautiful’, Universal
 • Sufjan Stevens, ‘Carrie & Lowell’, Zeal Records
 • Benjamin Clemintine, ‘At least for now’, Universal

Voor je broer of zus
De stem van de 21-jarige Ella Eyre gaat door merg en been. De al wat rijpere tienerharten met hier en daar een scheurtje kunnen gelijmd worden met haar troostende en opgewekte songs die werkelijk nooit gaan vervelen. Is je broer of zus een ruwe bolster met een blanke pit? Opteer in dat geval voor ‘Beauty behind the madness’ van The Weeknd of de zweverige, psychedelische popplaat ‘Currents’ van Tame Impala. Die laatste klinkt overigens geweldig op vinyl.

 • Ella Eyre, ‘Feline’, Universal
 • The Weeknd,‘Beauty Behind the Madness’, Universal
 • Tame Impala, ‘Currents’, Caroline

Voor je tante of nonkel
Is je tante of nonkel open minded en jong van geest? Dan is ‘Multi Love’, de gerenommeerde plaat van het geheimzinnige Unknown Mortal Orchestra keuze nummer één. Als je liever op veilig speelt, kies dan resoluut voor Belgisch. De Antwerpse koning der liefde Tourist le Mc brengt op 18 december een deluxe versie uit van zijn nieuwste worp ‘En Route’, net zoals Selah Sue, die onlangs op de proppen kwam met een uitbreiding van haar plaat ‘Reason’.

 • Unknown Mortal Orchestra, ‘Multi Love’, Zeal Records
 • Tourist le MC,‘En Route (Deluxe edition)’, Universal
 • Selah Sue, ‘Reason (Deluxe edition)’, Warner Music