Bekroont Gent vandaag zijn indrukwekkende CL-campagne?

Het is vijftien jaar geleden dat een Belgische ploeg wist te overwinteren in de Champions League. Anderlecht slaagde er toen in om als overwinnnaar uit een groep met Manchester United, PSV en Dynamo Kiev te komen. Nu heeft AA Gent de kans om die stunt te herhalen. De Buffalo’s zijn al zeker van een Europese lente, maar doorstoten naar de knock-outfase zou de echte kroon op hun glansrijke campagne in de Champions League zijn. Afhankelijk van het resultaat in Valencia moet het daarvoor wel voorbij Zenit Sint-Petersburg en dat is een ander paar mouwen.

Niemand kon Zenit tot nu toe een strobreed in de weg leggen. Lyon en Valencia gingen genadeloos voor de Russische bijl. Gent speelde knap in Sint-Petersburg maar liet zich twee keer ringeloren door een ijzersterke Hulk, die met zijn twee assists het doelpunt van Thomas Matton uitwiste.

Het goede nieuws is dat de Braziliaan er niet bij is in de Arteveldestad. Hij staat op een gele kaart van een schorsing en moet er de eerste wedstrijd na de winter zeker bij zijn. Bovendien is de Russische winterstop net begonnen dus Hulk zoekt momenteel zonnigere oorden op. Axel Witsel is er ook niet bij. De middenvelder slaagde er wel in om tegen Lyon geel te pakken en is dus geschorst. Zo begint Witsel met een schone lei aan de knock-outfase

Ook goed nieuws in het Gentse kamp. Benito Raman is immers genezen van de ziekte die hem vrijdag aan de kant hield. Milicevic, Dejaegere en Nielsen konden bovendien opnieuw meetrainen. Matton is er echter niet bij.

De Buffalo’s bewezen vrijdag nog maar eens dat het Gentse venijn in de staart kan zitten. Net als tegen Olympique Lyon wachtte Gent tot in de absolute slotminuut om een puntje te pakken tegen Zulte Waregem. Dankzij dat puntje deelt de landskampioen de eerste plaats in de Jupiler Pro League nu met Club Brugge.

Bij Zenit loopt het ondertussen vierkant in de Premjer-Liga. De Russische landskampioen speelde in zijn laatste wedstrijd gelijk tegen het kleine FC Oefa en gaat de winterstop in op de zesde plaats. Witsel trapte een penalty over de lat. Dankzij een tweede strafschop, omgezet door Garay, kon Zenit toch nog langszij komen.

Gent zal hoogstwaarschijnlijk uitgaan van zijn eigen sterkte. Moest het de Buffalo’s toch niet lukken om Zenit Sint-Petersburg te kloppen, dan kunnen ze nog altijd hopen op Olympique Lyon. Lyon is al uitgeschakeld en heeft één schamel puntje, maar je weet nooit of de Franse ploeg gebrand is op een eerredder tegen Valencia.

Bij Valencia waait er nu een nieuwe wind. Nuno Espirito Santo werd bedankt voor bewezen diensten en vervangen door de relatief onervaren Gary Neville. Zijn eerste match zal hij ongetwijfeld willen winnen, zeker nadat Valencia dit weekend gelijk kon spelen tegen Barcelona. Weinig Belgische voetballiefhebbers zullen echter wakker liggen van een slecht debuut van Neville.

AA Gent – Zenit Sint-Petersburg, woensdagavond om 20u45.