AA Gent zet fabelachtige CL-campagne verder

Champions League - AA Gent beukt poorten van achtste finales open

Voor het eerst sinds Anderlecht in 2000 is een Belgische ploeg erin geslaagd de groepsfase van de Champions League te overleven. Op de slotspeeldag zette AA Gent de kers op de taart van een fabelachtige campagne door Zenit Sint-Petersburg te kloppen: 2-1.

Om zich te plaatsen voor de achtste finales van het kampioenenbal moesten de Buffalo’s op de zesde speeldag in groep H Valencia achter zich houden, dat zijn laatste troeven uitspeelde tegen het al uitgeschakelde Olympique Lyon. Bij een overwinning was de historische kwalificatie sowieso een feit, en dus trok AA Gent tegen de ongeslagen groepsleider Zenit Sint-Petersburg meteen naar voren.

Depoitre breekt de ban

Verdediger Stefan Mitrovic deed de toeschouwers in de volgelopen Ghelamco Arena al na vier minuten een eerste keer opveren met een voorzichtige poging richting het Russische doel, de voorbode van een sterke eerste helft van de thuisploeg. De echte uitbarsting kwam er op het kwartier, toen Laurent Depoitre (foto) een afgemeten voorzet van een herboren Moses Simon knap over Zenit-keeper Yuri Lodygin deponeerde. De eerste Europese goal voor de Rode Duivel, die op het half uur wel een vijfsterrenkans liet liggen om de Russen helemaal dood te knijpen. Na een slechte terugspeelbal mocht hij alleen op Lodygin af, maar die won het pleit.

Weeral Milisevic

Na de rust kwam Zenit iets gretiger voor de dag. De bezoekers namen het initiatief over, op zoek naar hun zesde overwinning op rij. Mats Sels bracht eerst nog redding op een schot van Aleksandr Ryazantsev, maar moest zich halverwege de tweede helft toch gewonnen geven op een schuiver van Artem Dzyuba. De zenuwen begonnen de Buffalo’s parten te spelen, tot Danijel Milisevic nog eens uitpakte. De Zwitser nam met zijn derde goal van de campagne alle twijfels weg, zeker omdat ook het scenario in Valencia (0-2 voor Lyon) meezat voor Gent. Het team van architect Hein Vanhaezebrouck sluit de poulefase zo af op de tweede plaats, met tien punten. Maandag wordt in het Zwitserse Nyon geloot voor de achtste finales, waarin Gent sowieso een absolute topaffiche te wachten staat.

 

GEEN TIJD OM HET PERFECTE KERSTCADEAU TE KOPEN?
Geen nood. Bezoek onze pop-up webshop voor leuke, verrassende deals van de dag. De aantallen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!