Motosmarty-app laat jongeren veiliger rijden

De Poolse starter Motosmarty wil via een app de rijvaardigheid van jongeren in kaart brengen en verbeteren. Positieve prikkels moeten het rijgedrag verbeteren, weet De Standaard.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Foto R.V.

Motosmarty gaf gisteren het startschot voor zijn Road Vikings-initiatief. Dat is een community van jonge autobestuurders in Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven, die de digital driving pass-app zullen gebruiken. De app werd deels in België ontwikkeld en kan op steun rekenen van het Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid.

Motosmarty past een techniek toe die steeds meer ingang vindt: goed rijgedrag belonen. In Nederland kunnen bestuurders op bepaalde trajecten punten verdienen die recht geven op korting bij handelszaken.

De app van Motosmarty meet de snelheid, de versnelling, het remgedrag en het gebruik van de mobiele telefoon. Jongeren die de app gebruiken, zullen beloond worden. In een eerste fase gaat het om Viking-punten, die recht geven op data om mobiel te surfen bij Mobile Vikings. De test start bij een duizendtal gebruikers, maar moet tegen eind dit jaar 5.000 gebruikers tellen.