Wat als je de Bijbel vermomt als de Koran?

Het Nederlandse duo ‘Dit Is Normaal‘ pakt op Youtube uit met een interessant sociaal experiment. Zij trokken de straat op met een Bijbel, die ze voor de gelegenheid vermomden als een Koran en vroegen aan Nederlanders hun mening over een aantal extreme passages.

Sacha Harland en Alexander Spoor van ‘Dit Is Normaal’ zijn het niet eens met de veralgemening van de islam als een agressieve godsdienst. Om dat aan de kaak te stellen, vermomden ze een Bijbel als een Koran en lazen ze enkele gewelddadige passages voor aan voorbijgangers.

Onder andere “U zult dan het vlees van uw eigen zonen eten, en het vlees van uw eigen dochters zult u eten” uit het boek Leviticus en “Vrouwen moeten in alle rust luisteren naar het onderricht en hun plaats weten. Ik sta hen niet toe zelf onderricht te geven of mannen de les te lezen; zij moeten rustig luisteren” uit de Eerste brief van Paulus aan Timoteüs passeren de revue. Passages die nochtans haaks staan op onze waarden.

De passanten reageren doorgaans met ongeloof en vragen zich af hoe iemand zoiets kan geloven. Wanneer blijkt dat de passages uit de Bijbel komen, schrikken ze zich echter een hoedje. “Ik ken de verhalen uit de Bijbel en zat op een christelijke school, maar ik verwachtte niet dat dit erin stond”, reageert een vrouw. “Het zijn enkel voordelen. Ik probeer geen vooroordelen te hebben, maar blijkbaar heb ik ze toch”, verduidelijkt een man.

Het filmpje is op twee dagen tijd al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken.