Ontwerp je eigen privé-eiland

Het Nederlandse bedrijf Dutch Docklands verkoopt wooneilanden op maat in een oceaan naar keuze. Daarmee richten ze hun pijlen op de superrijken.

Nog op zoek naar een origineel kerstcadeau, dan is een eiland in de vorm van de eerste letter van je naam, misschien een leuk idee. «Dat kunnen wij maken», vertelt Paul van de Camp, de CEO van Dutch Docklands aan De Tijd. Hoe het eruit ziet, bepaal je helemaal zelf. Zo kan je de grootte van het zwembad bepalen, en kan je het strand, de cinemazaal, fitness of golfbaan op jouw maat laten maken.

Ecologisch

Het begon allemaal toen Van de Camp op zoek ging naar een ecologisch alternatief voor baggeren. Hij nam daarvoor contact op met TNO, het onderzoeksinstituut van de Universiteit van Delft. In 2005 richtte hij samen met architect Koen Olthuis Dutch Docklands op en ontwikkelde een techniek om drijvend te bouwen. Eerst richtten ze zich op drijvende huizen in Nederland, vandaag leggen ze zich voornamelijk toe op privé-eilanden.

«Afgelopen april beslisten we om met Christie’s in zee te gaan», aldus Van de Camp. «Zij hebben klanten met veel geld in hun database. Wij bieden hun de eilanden aan. Zij doen de marketing en verkoop, wij ontwikkelen en bouwen.»

In 2016 zal het bedrijf al de eerste 33 eilanden bouwen voor de kust van Dubai, waarvoor de gesprekken met de eigenaars al lopen. De meesten willen vooral een mooie en luxueuze villa. «Anderen hebben meer exorbitante wensen, zo wil een man à la James Bond met zijn duikboot kunnen toekomen in zijn huis door een vloer die zich automatisch opent», vertelt Van de Camp. Onderwaterkamers, fitnessruimtes en privécinema’s zijn de meest gevraagde opties.

Klimaatopwarming

Nu richt Dutch Docklands zich voornamelijk op superrijken, maar het project kan ook een oplossing bieden voor de stijging van de zeespiegel als gevolg van de opwarming van de aarde en de bevolkingstoename, waardoor een tekort aan woningen kan ontstaan.