Hoeveel je vader at voor je geboorte heeft invloed op je gezondheid

De hoeveelheid voedsel dat vaders naar binnen werken heeft een directe invloed op de gezondheid en welzijn van hun ongeboren kind. Dat blijkt uit een recente studie van het Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. 

De eetgewoonten en levensstijl van vaders hebben een grotere impact op de gezondheid van het kind dan in eerste instantie werd gedacht. Voor het onderzoek, onder leiding van professor Romain Barrès, werden de zaadcellen van 13 magere en 10 obese mannen onderzocht. Hieruit blijkt dat de sperma van beide onderzoeksgroepen verschillende epigenetische eigenschappen bevatten die de eetlust van de volgende generatie ernstig kan beïnvloeden.

In een tweede studie van dezelfde wetenschappers werden zes mannen gevolgd één jaar voor en één jaar na ze een gastric-bypass operatie ondergingen, om op die manier gewicht te verliezen. De onderzoekers stelden maar liefst 4.000 structurele veranderingen vast in het DNA van de spermacellen gedurende de periode net voor, tijdens en één jaar na de operatie. Hieruit kan geconcludeerd worden dat gewichtsverlies bij mannen een sterke invloed heeft op de eetgewoonten van hun toekomstige kinderen.

Foto Pexels