Finnen krijgen allemaal 800 euro per maand

De Finse overheid wil elke burger een basisinkomen van 800 euro per maand geven, maar zal dan wel alle andere uitkeringen schrappen. De Finnen zijn te vinden voor het voorstel.

Dat blijkt uit een rondvraag van het Finse instituut voor sociale zekerheid. Zo zou 69% enthousiast zijn over de maatregel.

In het Scandinavische land zit de economie in het slop en is 10% van de beroepsbevolking werkloos. De jeugdwerkloosheid nadert zelfs de 25%. Dat waren er nog nooit zo veel. Daardoor vloeit er heel wat geld naar werkloosheidsuitkeringen. «Dit basisinkomen voor iedereen zorgt ervoor dat het systeem van sociale zekerheid versimpeld wordt», zegt premier Juha Sipila. Veel van de huidige werklozen krijgen een hogere uitkering dan wat ze zouden verdienen als ze een tijdelijke – en vaak slecht betaalde – job zouden aannemen. Door het basisinkomen in te voeren wil de regering daar verandering inbrengen en de Finnen aanmoedigen om te kiezen voor een minder betaalde job.

Cadeautje

Het voorstel zou de regering 52 miljard euro per jaar kosten. De 800 euro zou belastingvrij zijn, waardoor de Finnen reikhalzend naar het cadeautje uitkijken. Toch zouden mensen die recht hebben op een uitkering slechter af zijn. Of het er effectief zal komen, beslist de regering pas in november volgend jaar.

Ook in andere landen zijn er vergelijkbare plannen. Zo gaat er in Utrecht volgend jaar een proefproject van start.