“Durven nadenken over onze plaats in de maatschappij"

Ras El Hanout is een islamitisch getint theatergezelschap uit Molenbeek. Sinds de oprichting in 2010 organiseren zij een reeks evenementen, waaronder Fruit Etrange(r) en Salam'Aleykoum. Salim Haouach, de regisseur van de tweede editie van Salam'Aleykoum, vertelt over de boodschap achter de theaterstukken.
door
Hans
Leestijd 2 min.

Het is vijf jaar geleden dat Ras El Hanout werd opgericht in Molenbeek. “Samen met een groep vrienden besloten we iets te doen met theater”, begint Salim Haouach zijn verhaal. “Wij wisselden onze verhalen over discriminatie uit. Voor ons was het zeer belangrijk om al die verschillende invalshoeken samen te brengen. Toneelstukken zijn daar een ideaal middel voor.” Het eerste toneelstuk van Ras El Hanout was Fruit Etrange(r), vernoemd naar het nummer Strange Fruit van Billie Holiday.

Kruidenmengeling

Ras El Hanout is vooral bekend als Marokkaanse kruidenmix en betekent ‘het beste van de winkel'. Voor Salim Haouach heeft de oorspronkelijk betekenis een symbolische meerwaarde. ‘Het is de bedoeling om een mix van culturen te kunnen krijgen.”

Naast een mengeling van culturen, wil Salim Haouach de persoon achter de cultuur verdedigen. “Wij zijn ook gewoon mensen” vertelt Salim Haouach. “Via toneelstukken willen wij dit tonen, aan de hand van iets intelligents, grappigs en ook menselijks.”

Humor

Vervolgens praat Salim Haouach over het aspect humor binnen hun theaterstukken. “Ook al lachen wij misschien veel, toch zal het altijd serieus blijven. Het mag niet enkel grappig zijn, het moet ook een zekere intelligentie bevatten”, vertelt Salim Haouach.

“De grens tussen humor en discriminatie ligt voor mij in de betekenis van wat wij vertellen. Soms willen bepaalde mensen via humor een negatief beeld vormen en dat vind ik gewoon te gemakkelijk.”

Bruggen bouwen

Niet enkel de islam komt aan bod tijdens voorstellingen, Ras El Hanout vertelt ook over andere religies. Het gezelschap probeert alle vormen van discriminatie aan de kaak te stellen. En Salim Haouach heeft een duidelijke boodschap. “Nu, meer dan ooit, moeten we bruggen bouwen.”

Salim Haouach zegt realistisch te zijn, maar tegelijkertijd ook optimistisch. “Wat is je plaats? Vind je dat je een deel bent van deze maatschappij, of toch niet? Dit zijn cruciale vragen die wij moeten stellen”, meent Salim Haouach. “Het is jammer dat niet iedereen hetzelfde antwoord geeft. We moeten de tijd durven nemen om te denken over onze plaats in deze maatschappij.”

Salam'Aleykoum

Salim Haouach regisseert het vervolg van Salam'Aleykoum, oftewel ‘vrede over u'. “De tweede editie van het festival Salam'Aleykoum gaat over de reis van Brussel naar Mekka. Wij hebben zelf deze reis met de groep afgelegd tijdens de ramadan. Dat was een uitzonderlijke ervaring voor ons.”

Het evenement bestond niet enkel uit een theaterstuk maar bevat ook een fototentoonstelling, een poëzieslag en een workshop over Mekka. Het festival liep van twee december tot en met zeven december in het Daarkom, in hartje Brussel.

 

Jan-Sebastiaan Vinckx