Front National op kop bij verkiezingen

Het Front National staat na de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk aan de leiding. De stembusgang werd gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering van François Hollande.

Volgens schattingen van de peilingsbureaus ligt de extreemrechtse partij, Front National (FN) op kop in minstens zes van de dertien regio’s van Frankrijk, met een recordscore van 27,2 tot 30,8% in de eerste ronde van de regionale verkiezingen.

FN heeft in drie sleutelregio’s een ruime voorsprong op de rechtse oppositie, onder leiding van voormalige president Nicolas Sarkozy, en de socialisten van president François Hollande: in het noorden (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), waar partijvoorzitster Marine Le Pen opkwam, in het zuidoosten (Provence-Alpes-Côte d’Azur), waar haar nicht Marion Maréchal Le Pen kandidaat was, en in het oosten (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), waar de strateeg van FN, Florian Philippot, campagne voerde.
Marine Le Pen haalde volgens de prognoses in haar regio tussen de 40 en 43% van de stemmen, terwijl de rechtse oppositie rond 25% zou uitkomen en de socialisten op ongeveer 18%. Marion Maréchal-Le Pen doet het nog beter: zij zou tot 41,9% van de stemmen hebben gekregen, veel meer dan rechts (25%) en de Parti Socialiste (16 à 18%). «Nationaal gezien lijken we ruimschoots de eerste partij van Frankrijk te zijn, verscheidene procentpunten voor de alliantie van Les Républicains met de centrumgezinden», zei FN-vicevoorzitter Florian Philippot. Tot nu toe hadden de Franse socialisten bijna alle regio’s in handen.

Terreurdaden

Het FN zat al in de lift, maar de terreurdaden van 13 november in Parijs hebben het succes wellicht alleen maar doen toenemen. Hollande zag zijn populariteit stijgen door zijn harde standpunten na de aanslagen. Maar dat levert de Socialistische Partij weinig extra stemmen op.

Ruim 44 miljoen kiezers konden hun stem uitbrengen. De opkomst bedroeg ongeveer de helft, wat een stevige vooruitgang is ten opzichte van de regionale verkiezingen van 2010, toen heel wat burgers thuis bleven.

Tijdens de regionale verkiezingen stemmen de Fransen voor het bestuur van dertien nieuw gevormde regio’s in Frankrijk. Of Le Pen en co ook tijdens de tweede ronde van de verkiezing, die op 13 december plaatsvindt, zo veel stemmen weten binnen te halen, is nog maar de vraag.