Wok met varkensvlees en shiitakes

Deze week trekken we nog eens richting Azië. Op het menu staat een eenvoudig wokgerecht met knapperig varkensvlees en Japanse paddestoelen.

Wat heb je nodig ? (voor 1 persoon)

  • 100 gram varkensvlees
  • 100 gram shiitakes
  • 75 gram prinsessenbonen
  • 25 gram gepelde amandelen
  • 75 gram jasmijnrijst
  • 1 el zoete sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el arachideolie
  • Kopje bloem
  • 1 teentje look
  • Zout


Hoe maak je het?

  1. Begin met de mise-en-place. Snij het varkensvlees in reepjes (hoe dunner hoe beter) en rol ze vervolgens door de bloem. Snij ook de shiitakes (niet té dun, anders blijft er na het woken niets meer over) en de prinsessenbonen. Plet het teentje look.
  2. Verhit de arachideolie in een wok. Zet het vuur zo hard mogelijk. Van zodra de olie begint te ‘roken’ voeg je eerst de look en het vlees toe, terwijl je voortdurend roert. Na een halve minuut ongeveer mogen de bonen erbij, samen met de vis- en sojasaus. Als laatste gaan de shiitakes en de amandelen in de wok.
  3. Een wokgerecht is per definitie een éénmansgerecht. Als je dit gerecht voor meerdere personen wil maken, zal je dit proces een paar keer moeten overdoen. Het is heel belangrijk dat de temperatuur in de wok voldoende hoog is. Het hele wokproces zou hoogstens een tweetal minuten mogen duren. Dien op met een portie gezouten jasmijnrijst.

Maarten Joossens