De smaken van Rotterdam

De Amsterdammers zullen het niet graag horen, maar hun rivalen in Rotterdam hebben de voorbije jaren van de hippe havenstad een waar paradijs voor foodies gemaakt. Wij geven je hier enkele plekjes om van te smullen mee. Mes en vork in de aanslag!

Smaken van Rotterdam - BridgeCafé Rotterdam

Een no-nonsensebrasserie die de typische kenmerken van haar stad alle eer aan doet. Café Rotterdam heeft een goede maar eenvoudige menukaart, maar hier kom je vooral voor het uitzicht. Vanaf het grote terras, dat aan het water ligt, is het zicht op de Maas ronduit fabelachtig. Rechts van je schittert de bekende Erasmusbrug in de zon, en recht voor je kijk je uit op het altijd drukke Scheepvaartkwartier.

Wilhelminakade 699, 3072 AP

Aloha Rotterdam

Hier komen studenten, hipsters en andere Rotterdammers graag relaxen in een ligbed of op een schommelbankje. De perfecte plek dus voor de ‘vrimibo’ of vrijdagmiddagborrel waar Nederlanders zich graag aan bezondigen. Aloha Bar vond onderdak in een voormalig subtropisch zwemparadijs. Behalve borrelen kun je hier ook lunchen en dineren, en veel gerechten op de kaart kosten minder dan tien euro. In het oude golfslagbad vind je behalve de bar trouwens ook een paddenstoelenkwekerij en een koffiebranderij.

 Maasboulevard 100, 3063 NS

Smaken van Rotterdam - ssSS Rotterdam

Tussen 1959 en 2000 pendelde dit legendarische schip van de Holland Amerika Lijn tussen Nederland en de VS. Nu ligt het in de Maashaven van de stad waar het zijn naam aan ontleent, en doet het dienst als multifunctioneel centrum. De restaurants aan boord hebben elk een andere sfeer en een andere kaart, maar je kunt hier ook overnachten. Volgens de Rotterdammers ligt het schip trouwens verkeerd aangemeerd – met zijn achtersteven naar het zeegat.

Derde Katendrechtsehoofd 25,  3072 AM

Het Lachende Varken

Een buurtkantine die gerund wordt door een coöperatie van vrijwilligers, en alleen op vrijdag en zaterdag open is. Reserveren doe je door je naam en telefoonnummer in te spreken op hun voicemail. Hoor je niets meer, dan heb je een plekje beet. Op de website kun je vooraf zien wat de biologische en vegetarische pot schaft.

Vlinderstraat 3, 3061 VJ

Dudok

In het grand café Dudok is het op elk tijdstip van de dag druk. De zaak, die zijn naam dankt aan de architect die het gebouw ontwierp, is open van acht uur ’s ochtends tot ’s avonds laat. Voor elke maaltijd van de dag kun je hier terecht, wat betekent dat je er ook gemakkelijk blijft plakken. Hun appeltaart is een lokale beroemdheid.

Meent 88, 3011 JP

Smaken van Rotterdam - restMarkthal

De tweede stad van Nederland telt 176 nationaliteiten en evenveel eettradities. In de Markthal, een overdekte markt die even groot is als een vliegtuighangar, vind je ze (bijna) allemaal. Dit foodwalhalla opende vorig jaar in oktober de deuren, en is nu al het hart van Rotterdam geworden. Een aanrader is BasQ Kitchen, een pintxos-restaurant met een Baskische chefkok die elke week zijn ingrediënten vers laat overvliegen. Fresh Food Friends is dan weer een luxe marktkraam annex restaurant annex skybar.

 Ds. Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ

Door Eldrid Deleu