Slimme bus moet veiligheid bevorderen

20150203 - HASSELT, BELGIUM: Illustration picture shows the De Lijn bus station on Tuesday 03 February 2015, in Hasselt. BELGA PHOTO SARAH ZOUINI

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft de “Intelligente bus” voorgesteld. Deze bus verwittigt voetgangers als ze voor of achter het voertuig stappen en de straat willen oversteken. 

Het project werd voorgesteld door de uitvindster Aurélie Guillet, een 22-jarige ingenieur uit Luik. “Ik loop al met dit idee rond sinds ik 17 jaar was”, vertelt ze. “Ik zat op een bepaald moment naast mijn moeder in de auto toen plots iemand uit van achter een bus verscheen. We hebben haar maar net kunnen ontwijken. Sindsdien heb ik zitten broeden op een idee hoe ik bussen veiliger kon maken voor voetgangers.”

Sensors en geluidssignalen

Vijf jaar later is ze met een simpel maar doeltreffend systeem op de proppen gekomen. Door middel van een sensor aan de voor- en achterkant van de bus wordt een voetganger gedetecteerd. Een geluidssignaal verwittigt de voetganger vervolgens als die een gevaarlijk manoeuvre wil uitvoeren. Tegelijkertijd gaat een knipperlicht branden aan de linkerkant van de bus, om de voorbijstekende of tegemoetkomende automobilisten te waarschuwen dat er zich een voetganger achter de bus bevindt.

Investeerders

Volgens het BIVV is een voetganger betrokken bij een op de vijf busongevallen. Er is met andere woorden nog veel ruimte voor verbetering wat betreft de veiligheid van mensen die te voet een bus passeren. Maar voorlopig zit het systeem nog in de ontwikkelingsfase. Guillet zoekt nog constructeurs die willen investeren in het project. Op dit moment is transportbedrijf Keolis geïnteresseerd in het project. “De bal ligt in het kamp van de constructeurs”, zo zei Ingrid Nuelant, directrice-generaal van Keolis België.