Panel moet uitwijzen of vergelijking met Gollum beledigend is

Een Turkse arts staat terecht voor het vergelijken van president Erdogan met Gollum uit The Lord of the Rings. De rechtszaak is volgens Todays Zaman nu echter opgeschort, zodat een panel van deskundigen Gollum onder de loep kan nemen.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Dr. Bilgin Çiftçi deelde in oktober foto's van het Turkse staatshoofd zij aan zij met Gollum. Dat wordt als een belediging gezien, waardoor de arts nu een celstraf van twee jaar riskeert. Çiftçi beweert dat er echter niets beledigend is aan de vergelijking, zeker omdat Gollum geen kwaadaardig personage is.

Die stelling zorgt ervoor dat de rechtszaak opgeschort is tot februari. De openbare aanklager en de rechter gaven aan het begin van de rechtszaak te kennen dat ze The Lord of the Rings niet kennen. Zelfs de advocaat van Çiftçi bekende na een tijdje dat hij enkel fragmenten gezien heeft. Na die bekentenis schorste de rechter de zaak.

Het hof besliste nadien dat een panel van deskundigen Gollum grondig moet onderzoeken. Het panel moet bestaan uit twee academici, twee gedragswetenschappers of psychologen en een expert in cinema en televisie. Hun oordeel zal mee beslissen over het lot van dokter Çiftçi.