Dit wist je vast en zeker nog niet over de zeven meest ondergewaardeerde dieren

Bij het zien van plaatjes van puppy’s, kittens, uiltjes, koala’s en andere snoezige dieren vallen heel wat mensen in zwijm. Maar er zijn ook heel wat beestjes die mensen liever mijden als de pest. Toch hebben zij ook heel wat te bieden. Wij sommen daarom de zeven meest ongewaardeerde dieren op. 

1. Kraaien

Wikimedia / W. Siegmund
Wikimedia / W. Siegmund

Deze zwarte vogels worden meer dan eens geassocieerd met onheil en zelfs de dood. Toch zijn wij stiekeme fan van kraaien, en niet alleen omdat het een bijnaam is voor de Night’s Watch van Jon Snow. Ze zijn blijkbaar zeer intelligent, en kunnen zelfs gezichten herinneren. Als ze een partner vinden, blijven ze ook samen voor de rest van hun leven.

2. Manis

Ground Pangolin at Madikwe Game Reserve in South Africa.
Flickr / D. Brossard

Deze soort van miereneters hebben misschien geen pluizige vacht, maar zijn best indrukwekkend. Zo kan hun tong langer zijn dan hun eigen lichaam en weten leeuwen totaal niet hoe ze deze dieren moeten aanvallen door hun gigantische schubben.

Bovendien hebben ze de datingetiquette van de 21ste eeuw ook eigen gemaakt. Het is namelijk de gewoonte dat vrouwtjes de eerste zet maken als ze een partner zien zitten.

3. Geiten

Af en toe dweept het internet met geiten, zoals ten tijde van de remix van Taylor Swift. Maar doorgaans moet het wereldwijde web niets hebben van deze – nochtans lieve – dieren. Een grote vergissing, als je het ons vraagt, want geitenmelk bevat meer gezonde voedingsstoffen en is lichter verteerbaar dan melk van koeien. Ook een belangrijk detail: ze kunnen in bomen klimmen.

Foto R.V.
Foto R.V.

4. Vogelbekdieren

Wikipedia / Klaus
Wikipedia / Klaus

Vogelbekdieren zien er enorm onschuldig uit, maar schijn bedriegt. Zo hebben de dieren een soort giftige doorn aan beide achterpoten. Het gif is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel enorm veel pijn doen. Daarenboven heeft Disney het vogelbekdier omgetoverd tot een echt badass dier. In de serie ‘Phineas and Ferb’ speelt Perry het vogelbekdier immers de rol van een geheime agent.

5. Spinnen

Spinnen worden over het algemeen niet bestempeld als het meest favoriete huisdier, en dat is nog een understatement. Nochtans kan het gif van sommige spinnen gebruikt worden in geneesmiddelen voor de behandeling van erectieproblemen, en loopt er onderzoek naar spinnenwebben om te controleren of deze gebruikt kunnen worden voor parachutes en kogelvrije vesten. Alsof dat niet genoeg is, verorberen ze alle andere vreselijke insecten.

6. Zeenaaktslakken

Flickr / S. Rohrlach
Flickr / S. Rohrlach

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar zeenaaktslakken bestaan wel degelijk. En het zijn prachtige, maar levensgevaarlijke schepsels. Een drupje van het gif, en je kan je doodsbrief al versturen.

7. Otters

weetjes onderschatte dieren
Wikipedia / E. Bowlby

Otters zijn niet alleen schattig, maar ook enorm handig. Zo gebruiken deze bedreven diertjes bijvoorbeeld rotsen en andere hulpmiddelen om op hun prooien te jagen. Daarnaast kunnen ze maar liefst 4 minuten lang onder water zwemmen en bijna 100 meter diep duiken.