Instagramfilters zijn de nieuwe namen

Steeds meer Amerikaanse ouders vinden inspiratie bij Instagram om hun kind een naam te geven. Dat blijkt uit de gegevens van BabyCenter, een website voor ouders.

BabyCenter bundelde en analyseerde 340.000 namen die gebruikers aan hun baby gaven in 2015. Daaruit blijkt dat Sophia en Jackson de meest populaire namen in de Verenigde Staten zijn. Opmerkelijker is echter dat namen als Lux, Ludwig en Juno in opmars zijn. Niet meteen moderne namen, hoewel de inspiratie dat blijkbaar wel is. Lux, Ludwig en Juno zijn immers ook namen van Instagramfilters.

Vooral jongensnamen geïnspireerd door de fotografie-app zitten in de lift. Lux en Ludwig stegen met respectievelijk 75% en 42%, terwijl Amaro 26% populairder is dan in 2014. Bij meisjes zijn er stijgingen voor Juno (30%) en Valencia (26%).

“Voor het eerst zien we dat technologie een rol speelt bij de keuze voor een babynaam”, verduidelijkt Linda Murray, wereldwijd hoofdredacteur bij BabyCenter. “Foto’s delen is een dagelijkse en emotionele bezigheid voor millenials en dat kan een voorkeur voor een bepaalde naam opwekken.”