Google zendt cultuur uit in 360 graden

Wil je nog eens te genieten van een opera of een toneelstuk, maar heb je ’s avonds geen zin om uit je luie zetel te komen? Dan hebben we goed nieuws. Het Culturele Instituut van Google heeft enkele video’s online gezet waardoor je in 360 graden voorstellen kunt bekijken. 

Voor dit project werkt Google samen met maar liefst 60 prestigieuze instituten, waaronder de Metropolitan Opera in New York, de Royal Shakespeare Company in Londen, het Opéra Garnier in Parijs en het Berliner Philharmoniker in Berlijn. Met dit initiatief wil het bedrijf achter de zoekmachine verschillende tentoonstelling tonen aan mensen die anders niet de kans zouden hebben om ze te bewonderen. “We appreciëren het enorm dat Google wil samenwerken met zoveel grote kunstinstituten en ons harde werk erkent”, vertelde Clive Gillinson, de artistiek en algemeen directeur van de iconische concertzaal Carnegie Hall in een persbericht.

Dankzij verschillende camera’s kan de gebruiker één bepaalde scène vanuit verschillende ooghoeken bekijken. Het resultaat is vergelijkbaar met de dienst Google Street View, waarmee je een virtuele wandeling kunt maken op een willekeurige plaats in de wereld.

Het project ligt in het verlengde van de huidige pogingen van Google om visuele tentoonstellingen en wereldwonderen te verspreiden. Zo was het eerder al mogelijk om van thuis uit een 3D rondleiding te volgen in het Kasteel van Versailles en de ruïnes van Pompei.