Facebook schermt publieke pagina’s af voor Belgen zonder account

Belgische internetgebruikers zonder Facebookaccount zullen binnenkort niet langer publieke profielpagina’s van bedrijven of restaurants kunnen raadplegen. Die beslissing is een antwoord op de recente veroordeling van Facebook door een Brusselse kortgedingrechter, meldt Facebook.

De rechter verbood de sociaalnetwerksite om browsers van niet-Facebookgebruikers nog langer te registreren via het zogenaamde datr-cookie. Volgens Facebook is dat essentieel voor haar beveiligingssysteem. “We verwachten dan ook dat er geen boete geheven zal worden”, aldus nog Facebook. Het Amerikaanse bedrijf plant in beroep te gaan tegen de beslissing in kort geding, maar gaat die in tussentijd wel respecteren. En dat doet ze door de toegang tot publieke pagina’s te blokkeren. Dat zal gebeuren zodra Facebook het vonnis gekregen heeft.

“Vandaag kan iedereen Facebookpagina’s voor bedrijven, sportploegen, celebraties en toeristische bestemmingen raadplegen zonder op Facebook in te loggen”, klinkt het in een mededeling. “We gaan die content enkel ter beschikking kunnen stellen van mensen in België met een Facebookaccount.” Het bedrijf herhaalt dat het datr-cookie bedoeld is voor de veiligheid van de internetgebruikers.

Daarnaast plant Facebook ook bijkomende beveiligingsstappen, zoals een beveiligingscode intikken of vrienden identificeren, voor gebruikers die proberen in te loggen vanop een browser die niet herkend wordt.

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) betreurt de ingreep van Facebook, die hij omschrijft als “chantage waar we niet aan zullen toegeven”.

 

 

GEEN TIJD OM HET PERFECTE KERSTCADEAU TE KOPEN?
Geen nood. Bezoek onze pop-up webshop voor leuke, verrassende deals van de dag. De aantallen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!