Vrijheidsbeeld was bedoeld als moslima

epa02983598 A general view of the Statue of Liberty on Liberty Island in New York, New York, USA, 28 October 2011. Some 125 naturalization candidates took part in a special ceremony on Liberty Island held in honor of the Statue of Liberty's 125th anniversary. EPA/ANDREW GOMBERT

Het Vrijheidsbeeld was eigenlijk niet bedoeld voor de Verenigde Staten en zag er oorspronkelijk uit als een traditionele moslima. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Smithsonian. 

Het wereldberoemde beeld van de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi was aanvankelijk gemaakt voor Egypte. Het moest bij het Suezkanaal komen te staan en zou er uitzien als een traditionele moslimvrouw.

De toenmalige Egyptische heerser Ismail Pasha vond het project te duur en keurde het af. Bartholdi pastte zijn ontwerp iets aan naar het evenbeeld van een meer Westerse vrouw. In 1886 werd het beeld uiteindelijk in delen verscheept naar de Verenigde Staten, als cadeau van het Franse volk. Sindsdien staat het 93 meter hoge Vrijheidsbeeld als Amerikaans symbool ter verwelkoming aan de gasten in de New York Bay.

Egypte koos uiteindelijk voor een vuurtoren, die later bij Port Saïd naast de ingang van het Suezkanaal werd geplaatst.