Parijs is de beste studentenstad ter wereld

Wie in het buitenland wil studeren, kiest best voor Parijs. De Franse hoofdstad is volgens een onderzoek van het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS) de beste studentenstad ter wereld. De enige Belgische stad op de lijst is Brussel, op plaats 41.

QS is bekend voor zijn ranglijsten van de beste universiteiten ter wereld. Nu heeft het bedrijf ook een lijst opgesteld van de 75 beste studentensteden. Parijs prijkt helemaal bovenaan – al werd de lijst opgesteld voor de aanslagen van 13 november – en wordt gevolgd door Melbourne, Tokio, Sydney en Londen. Behalve Berlijn staan er geen Europese steden in de top tien.

Indicatoren

De rangschikking is gebaseerd op verschillende indicatoren die ondergebracht werden in vijf categorieën: hoe goed scoort de universiteit, hoe betaalbaar is de stad, is er een goede mix van studenten, hoe aantrekkelijk is de stad (is het er veilig en gezond) en is er veel werkgeversactiviteit? De steden moeten het op elk vlak goed doen.

Zo scoort Kuala Lumpur goed voor betaalbaarheid, maar is de stad minder aantrekkelijk. De Brusselse universiteiten staan wat onderwijskwaliteit betreft pas op de 61ste plaats, maar onze hoofdstad is wel redelijk betaalbaar.

Top tien

  1. Parijs
  2. Melbourne
  3. Tokio
  4. Sydney
  5. Londen
  6. Singapore
  7. Montreal
  8. Hongkong
  9. Berlijn
  10. Seoel