Het koopje van Electrabel: Doel 1 en Doel 2

Electrabel betaalt de komende tien jaar 20 miljoen euro per jaar voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. De belasting die het energiebedrijf moet betalen zal jaarlijks zakken.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De federale regering, uitbater Electrabel en moederbedrijf Engie hebben op een persconferentie tekst en uitleg gegeven over het akkoord dat ze maandagavond sloten over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2. De twee kerncentrales mogen van de regering nog tien jaar openblijven, maar in ruil daarvoor moet Electrabel een bedrag van 20 miljoen euro per jaar betalen. «Dat bedrag zal in een energietransitiefonds gestort worden», stelde minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). «Daarmee zullen we investeren in het onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve projecten voor de productie van elektriciteit en de opslag van energie.»

Daarnaast moet Electrabel belastingen betalen. Tot nu toe liepen die op tot 400 à 500 miljoen euro per jaar, maar ze zakken dit jaar naar 200 miljoen euro. Volgend jaar wordt dat een variabel bedrag van minimaal 150 miljoen euro.

«Gitzwarte dag»

Premier Charles Michel is alvast tevreden met de overeenkomst. «We zijn vastberaden een oplossing te vinden voor de bevoorradingszekerheid van ons land, wat cruciaal is om investeerders aan te trekken», klonk het. Toch kwam er vanuit verschillende hoeken heel wat kritiek op de deal.

«Het is een gitzwarte dag voor het milieu en het klimaat», stelde Kristof Calvo, fractieleider voor Groen. «Electrabel krijgt niet alleen een fikse belastingkorting, maar ook een nucleair monopolie voor meer dan tien jaar. Dat is gewoon onbegrijpelijk.» Volgens Essent-topman Frank Brichau is de levensduurverlenging van de twee centrales absoluut niet nodig om de bevoorradingszekerheid te garanderen, zeker niet na het groen licht om Doel 3 en Tihange 2, de zogenoemde scheurtjescentrales, opnieuw op te starten.

De overeenkomst treedt pas effectief in werking na de goedkeuring en inwerkingtreding van een wet die het akkoord uitvoert.