«Nooit was de inzet zo groot»

De klimaattop in Parijs is officieel van start gegaan met de speeches van zo'n 150 wereldleiders en vertegenwoordigers. Onder meer Barack Obama, Angela Merkel en Hollande kwamen al aan het woord. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De openingstoespraak was voor de Franse president François Hollande (foto). "Dit jaar heeft weer records gebroken: qua temperatuur, CO2 en extreme klimaatuitwassen. Die maken miljoenen slachtoffers, en er is voor miljarden aan schade", zei de president na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen van 13 november. Net als heel wat andere regeringsleiders onderstreepte Hollande vooral het belang van de top: "Op jullie schouders rust de hoop van de hele mensheid", sprak hij de onderhandelaars toe. "De hoop en verwachtingen zijn enorm, we mogen niet teleurstellen. Nooit was de inzet zo groot."

Ook Barack Obama noemde de klimaattop een mogelijk keerpunt. "Het is nu misschien 5 voor 12 of later, maar als we daadkrachtig handelen, dan zal het niet te laat zijn voor onze kleinkinderen", aldus de Amerikaanse president. Tegelijkertijd erkent hij dat de Verenigde Staten samen met China de twee grootste vervuilers zijn op onze planeet. "Als grootste uitstoters van CO2, zijn we het erover eens dat het onze verantwoordelijkheid is te reageren", aldus Obama.

Duits Bondskanselier Angela Merkel hamerde dan weer op een bindend akkoord, dat niet vrijblijvend blijft, zoals sommigen vrezen.

"Onze verantwoordelijkheid is immens, voor de huidige generatie, maar zeker voor de generaties die ons volgen", zei onze eerste minister Charles Michel (MR). "We moeten vastberaden zijn om een ambitieus akkoord te sluiten. Mislukken is geen optie." Hij verzekerde dat België zijn engagementen wil nakomen. "Alle niveaus: federaal, regionaal en lokaal zijn begaan met duurzame ontwikkeling." Tot slot beloofde hij dat ons land jaarlijks 50 miljoen euro zal uittrekken voor de ontwikkelingslanden, en dat tot 2020.

De onderhandelaars zullen nog tot 11 december de details uitwerken van het akkoord, waarmee de CO2-uitstoot verminderd moet worden en de opwarming van de aarde teruggedrongen.