Berlijn wil overdekte fietsbaan

Berlijn wil haar fietsvriendelijkheid opkrikken. Net als het Nederlandse Amsterdam en het Deense Kopenhagen wil de Duitse hoofdstad een zogenaamde Radbahn doorheen de stad laten lopen. De plannen om een grotendeels overdekte fietsroute van negen kilometer lang aan te leggen, liggen klaar.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Heel veel bouwwerk moet er niet meer gebeuren. Architecten willen gewoon de onderkant van een 120 jaar oude metrolijn gebruiken. Met een paar slimme interventies zou de constructie uiterst geschikt zijn als regen- en sneeuwvrije fietsroute. De talloze geparkeerde auto's op het momenteel braakliggende terrein ook plaats moeten ruimen voor cafeetjes en fietswinkels langs het traject. Maar er is meer: fietsers zullen makkelijk kunnen switchen tussen vervoersmiddelen omdat ze verschillende (metro)stations passeren.

“Dankzij de Radbahn zullen inwoners van Berlijn ontdekken hoe leuk het kan zijn om zich duurzaam te verplaatsen door de stad, zonder last te ondervinden van het zware, gemotoriseerde verkeer”, staat er te lezen op de officiële site van het project. In politieke kringen wordt het voorstel alvast enthousiast onthaald. Het concept won dit jaar ook al de Bundespreis Ecodesign-prijs omdat het voordelig is voor het milieu.

Foto Pixabay