Mierenkolonies bouwen levende bruggen

Het vernuft van de natuur is alweer bewezen. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mierenkolonies levende bruggen bouwen om zich snel te kunnen verplaatsen in het regenwoud. De diertjes laten soortgenoten over zich heen lopen om moeilijk begaanbare gebieden over te steken. Soms komen de bruggen zelfs in beweging om snellere routes over kuilen te creëren.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat trekmieren in de regenwouden van Centraal-Amerika hun levende bruggen binnen enkele secondes kunnen opbouwen en afbreken. De wetenschappers bestudeerden de kolonies, die soms uit vele tienduizenden insecten bestaan, met filmcamera’s om hun gedrag te analyseren. Achteraf  slaagden ze erin om gevangen trekmieren bruggen te laten bouwen in hun laboratorium.

“De bruggen reageerden dynamisch op het verkeerspatroon van de route die de mieren namen”, verklaart hoofdonderzoeker Christopher Reid. “Vergelijk het met een situatie waarin George Washington Bridge tussen New York City en New Jersey zichzelf zou herpositioneren over de rivier, afhankelijk van de kant waar het meeste verkeer vandaan komt.” De nieuwe bevindingen kunnen volgens Reid inspireren om kleine robots te bouwen die na natuurrampen bruggen creëren voor mensen. “Deze mieren werken beter samen dan onze beste robots”, besluit de wetenschapper.

Foto Pixabay