Eenzame mensen worden sneller ziek

Eenzaamheid heeft een grote invloed op je gezondheid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Door de witte bloedcellen die veranderen bij eenzame personen, verhoogt de kans op infecties. Met vaak een snelle dood tot gevolg.

De onderzoekers bestudeerden de relatie tussen eenzaamheid en het gedrag van witte bloedcellen bij 141 volwassenen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in ons lichaam, want ze wapenen zich tegen virussen en bacteriën. Van deze 141 proefpersonen, werden er 36 gecategoriseerd als chronisch eenzaam.

Uit de testen bleek dat bij de 36 personen die als eenzaam beschouwd werden, het patroon van de genexpressie in de witte bloedcellen afwijkt van die van de andere proefpersonen. Zo beschermen de genen in de bloedcellen zich wel tegen potentiële bacteriële infecties, maar onvoldoende tegen virale infecties. Volgens de onderzoekers verhoogt hierdoor de kans op een ontsteking.

De studie werd uitgevoerd door verschillende Amerikaanse universiteiten en werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Foto Pixabay