Terreurdreiging is niet langer «zeer nabij»

20151126 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows soldiers at the Nieuwstraat-rue Neuve, Thursday 26 November 2015, in Brussels. The terrorist threat level is being kept at level four, the maximum in Brussels region, and has be maintained at level three for the rest of the country. The level 4 threat level for Brussels will be maintained until next Monday, but schools and some subway reopen on Wednesday. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Na een nieuwe evaluatie door Ocad wordt het dreigingsniveau voor Brussel verlaagd van 4 naar 3. De veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad worden versoepeld.

Het dreigingsniveau stond sinds vrijdagnacht op niveau 4, het hoogste niveau. Dat houdt in dat er zeer concrete aanwijzingen waren voor een op til zijnde aanslag. Het Ocad, het coördinatie-orgaan dat terreurdreigingen analyseert, heeft nu beslist dat het niveau voor Brussel verlaagd wordt naar 3. In het hele land geldt nu hetzelfde dreigingsniveau. Een terreuraanslag is volgens de definitie dus nog steeds «mogelijk en waarschijnlijk», maar niet langer «zeer nabij».

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betekent de verlaging dat het «urgente karakter» is weggevallen, maar hij waarschuwt dat het nog steeds niet om een «normale situatie» gaat.

Premier Charles Michel (MR) kondigde na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad wel aan dat enkele veiligheidsmaatregelen in het Brussels Gewest versoepeld worden. Zo zal de Brusselse metro vanaf vanochtend 6 uur opnieuw volledig rijden.

Politieagenten en soldaten blijven aanwezig in het straatbeeld, maar die aanwezigheid zal «progressief» worden aangepast, aldus de premier. Bij grote evenementen, waar veel mensen samenkomen, zal het Crisiscentrum «geval per geval» een beslissing nemen. «In functie van de situatie kan het afgelast worden, vindt het evenement plaats met aangepaste veiligheidsmaatregelen of wordt het uitgesteld», zei Michel.

Het informatienummer 1771 blijft behouden om de bevolking te kunnen informeren. Over de concrete reden van de verlaging van het dreigingsniveau sprak de premier zich niet uit.